22 januari 2022

Zo kies je de juiste verzenddozen

Steeds meer bestellingen worden online gedaan, waardoor er op dagelijkse basis heel wat pakketjes in Nederland bezorgd worden. Heb jij een webshop en verzend je regelmatig producten per post? Dan zul je het belang kennen van goed verpakkingsmateriaal. Met de juiste verpakkingen bescherm je jouw producten en zorg je ervoor dat ze onbeschadigd bij jouw klant aankomen.

Verpakkingsmateriaal kiezen
Duik je in de wereld van de verpakkingsmaterialen, dan zie je dat het aanbod groot is. Aan kartonnen dozen in allerlei formaten geen gebrek. Ook voor verpakkingstape en opvulmateriaal hoef je niet lang te zoeken. Maar hoe selecteer je uit dat enorme aanbod het verpakkingsmateriaal dat het beste past bij jouw product? Daarbij spelen factoren als gewicht, formaat en kwetsbaarheid een rol. Daarover lees je hieronder meer.

Gewicht en formaat
Wat voor soort producten verzend je vanuit jouw bedrijf? Op basis van het formaat en het gewicht van een product kun je kijken naar het type verzenddozen dat daarop aansluit. Verzenddozen zijn verkrijgbaar met enkellaags, dubbellaags of zelfs drielaags golfkarton. Hoe zwaarder jouw product, hoe sterker de doos moet zijn. Let daarom altijd goed op het gewicht. Zorg er verder voor dat je een doos niet te zwaar belast. Zo voorkom je dat de doos tijdens het transport gaat scheuren. Voor kwetsbare artikelen geldt eveneens dat je beter een stevigere doos kunt kiezen. Dit zal iets duurder uitvallen, maar je voorkomt dat er breekbare producten tijdens de reis beschadigen. 

Gebruikte dozen
In je zoektocht naar geschikt verpakkingsmateriaal ben je deze optie vast al eens tegen gekomen. Sommige aanbieders van verpakkingsmateriaal verkopen gebruikte dozen tegen voordelige tarieven. Je bent met deze optie dus goedkoper uit. Daarbij is het een milieubewuste keuze om verpakkingsmateriaal opnieuw te gebruiken. Verkoop je veel duurzame producten in je webshop, dan past deze optie wellicht goed bij je productaanbod en visie. Op een gebruikte doos kun je uiteraard wel gebruikssporen aantreffen, maar je mag er zeker vanuit gaan dat de doos nog een ronde mee kan.

Dozen op maat
Naast kartonnen dozen in gangbare formaten kun je eveneens kiezen voor dozen op maat. Een handige optie, bijvoorbeeld wanneer je een specifiek product hebt dat je heel veel verkoopt. Of wanneer je een product verkoopt met afwijkende afmetingen. Voordeel is dat je met een doos op maat een verpakking hebt die precies past bij jouw product. Hierdoor zul je veel minder opvulmateriaal hoeven te gebruiken. Die kosten kun je dus weer uitsparen.