Auto

Winterbanden kopen, waar let je op?

Nu het winter is is het van belang dat je je auto voorziet van winterbanden. In principe krijg je in Nederland geen boete voor het rijden op zomerbanden, maar als het glad is is het toch aan te raden om winterbanden te gebruiken. Je auto krijgt er namelijk een goede grip door op het wegdek en op sneeuw. Zorg er wel voor dat je in de zomer je zomerbanden er weer op zet; het rubber van winterbanden kan namelijk zacht worden als het warm is buiten en hierdoor zullen de banden snel slijten. In dit artikel vind je een aantal tips over waar je op kan letten bij het kopen van winterbanden.

Breed of smal?

Er bestaan verschillende soorten winterbanden. Smalle banden zijn beter bij vaste oppervlakken en als de ondergrond zachter is (zoals bij zachte sneeuw) kun je beter voor bredere banden gaan. Aangezien de meeste wegen in Nederland goed begaanbaar zijn kun je het beste kiezen voor een normale maat banden.

Slijtage

Ook winterbanden slijten, zelfs als je er weinig mee rijdt. Zorg ervoor dat je banden niet ouder zijn dan 6 jaar, het rubber kan dan namelijk uitgedroogd zijn. Dit wordt overigens ook gecontroleerd bij de jaarlijkse APK keuring. Let er ook op dat de banden de juiste profieldiepte hebben, bij winterbanden is deze anders dan bij zomerbanden.

De banden wisselen

Een geschikte tijd om je winterbanden op je auto te zetten is wanneer de wintertijd ingaat, net als dat de zomertijd geschikt is om ze weer te verwisselen voor zomerbanden. Dit kun je zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om hiervoor naar de garage te gaan. Zorg dat je er niet te lang mee wacht, anders bestaat er de kans dat je alsnog met je zomerbanden door de sneeuw moet.