Zakelijk

Wat u moet weten over re-integratie

Het kan altijd gebeuren dat je door bijvoorbeeld ziekte je eigen werk niet meer kunt verrichten. Als dit het geval is moet je met je werkgever en arbodienst of bedrijfsarts gaan overleggen over hoe het verder gaat. Het gaat hier dan om re-integratie, de werknemer terug integreren in het werkleven na een langere uitval. Hier zijn verschillende dingen belangrijk om te weten, een re-integratiebureau kan je hierbij helpen.

Stappenplan

In eerste instantie richt jij en je werkgever zich op jouw terugkeer naar je eigen werk. Dit is misschien niet altijd mogelijk. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een werknemer nog last heeft van klachten en toch nog niet klaar is om zijn werk weer in zijn handen te nemen. Hier kan je aanvragen of je nog meer tijd rust kunt hebben. Hiervoor kun je een ‘second opinion’ aanvragen die je onderzoekt en vaststelt of je werk klaar bent of niet.

Een andere functie

Het kan zijn dat je oude werk gewoon niet meer passend is voor je situatie. Hier kan de werkgever je ander passend werk aanbieden. Dit kan betekenen dat je bij- of omscholing moet krijgen om zo een andere functie binnen het bedrijf te kunnen bekleden. Krijg je de kans om passend werk te doen moet je dit altijd aannemen.

Detachering

Bij detachering werk je bij een andere werkgever, hoewel je bij je eigen werkgever in dienst blijft. Dit kan je aanvragen als je meer re-integratie kansen ziet bij een andere werkgever. Jij en je werkgever kunnen voor detachering kiezen.

Re-integratie kan een moeilijke proces zijn en het kan dus handig zijn om een re-integratiebureau in te schakelen.