22 januari 2022
zee plastic

Wat kunnen we doen tegen de plastic soep?

In de zee vind je veel plastic, ook wel de plastic soep genoemd. Kleine stukjes plastic die je niet kunt zien kunnen door een vogel, vis of dolfijn worden opgegeten. Ook kunnen deze dieren verstrikt te raken in de grote delen plastic. Door het opeten of het verstrikt raken kunnen de dieren in of boven de zee doodgaan. Voor het milieu en de dieren is het van belang dat er echt wat aan gedaan wordt. In dit artikel worden een aantal zaken genoemd waar we met z’n allen aan kunnen werken. Wat kunnen we in ons dagelijks leven veranderen om ervoor te zorgen dat de plastic soep niet toeneemt?

Geen plastic tasjes meenemen uit de winkel/supermarkt

Als je naar de supermarkt gaat is het makkelijk om een tasje voor 15 cent erbij te kopen. Te veel tassen belanden uiteindelijk in het struikgewas of in het water. Neem dus bijvoorbeeld een katoenen tas mee voor je boodschappen. Daklapack is is Business Angel van de Plastic Soup Foundation.

Geen ballonnen meer oplaten

Iedereen van ons heeft vast wel eens een ballon opgelaten na een wedstrijd, met een jubileum, een trouwerij, een feest of een afscheid. Al die ballonnen liggen nu zonder lucht in het water of in een bos. Talloze dieren zijn hierdoor doodgegaan. Kies dus voor iets anders. plant bijvoorbeeld een mooie boom samen.

Drink je drankje zonder plastic rietje

Iedereen drinkt weleens een drankje met een rietje erin. Rietjes raak je makkelijk kwijt. Veel rietjes komen in de plastic soep terecht. Als je het fijn vind om met een rietje je drankje te drinken dan kun je natuurlijk ook een alternatief zoeken. Kies bijvoorbeeld voor een bamboe rietje. Een bamboe rietje kun je in de vaatwasser doen.

Ruim plastic in de natuur op

Als je ergens plastic ziet liggen of drijven, ruim het indien mogelijk dan op. Als iedereen wat meer oog heeft voor de kleine prulletjes op straat of in het water dan zou dat een heel groot verschil maken!

Maak je omgeving er attent op

Geef zelf allereerst het goede voorbeeld. Probeer anderen ook mee te nemen in jouw drang om de plastic soep tegen te gaan.