22 januari 2022

Wat is vitaliteit van medewerkers?

Vitaliteit kan worden omschreven als de wil om te overleven, te groeien en te ontwikkelen. Vitaliteit van medewerkers wordt toegeschreven aan mensen die levendig, enthousiast en spontaan zijn. Kortom, vitale mensen zijn degenen die zich goed voelen, zowel fysiek als mentaal. Geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lifeguard is een partij die iedere organisatie hierbij kan helpen.  

Het belang van vitaliteit 

Vitale en gemotiveerde medewerkers vormen de basis van een gezonde organisatie. Vitale medewerkers zijn minder vaak ziek, productiever, voelen zich betrokken en zijn daarmee een belangrijke factor in het succes van organisaties. Een medewerker is onmisbaar als er een goede balans is tussen stress en energie. Een medewerker voelt zich goed op het werk en blijft ook gezond en vitaal. Als een medewerker zich niet vitaal voelt, kan het gevolg zijn dat hij zich ook niet lekker voelt op het werk. Je hebt immers energie nodig om te kunnen werken. Wie zich goed en gezond voelt, kan langer en met meer plezier werken. 

De vitaliteit van medewerkers heeft (via motivatie) een indirecte invloed op de mate van medewerkersbetrokkenheid. Als een medewerker thuis problemen heeft, zich lichamelijk niet lekker voelt of geestelijk niet in staat is om met bepaalde situaties om te gaan, wordt zijn/haar vitaliteit negatief beïnvloed. Hij/zij zal minder energie hebben om aan zijn taken te besteden en zal meer moeite hebben om de drive (motivatie) vast te houden om al zijn taken naar behoefte uit te voeren. 

Tegengaan van verzuim 

Bovendien draagt vitaliteit bij aan het tegengaan van verzuim. Als werknemers mentaal of fysiek ongelukkig zijn, melden ze zich eerder ziek. Je moet je goed voelen om te kunnen werken, anders is het min of meer onmogelijk om productief te blijven.