Geen categorie

Wat is een e-sigaret en is deze gezonder dan een normale sigaret?

Een e-sigaret is een elektrische sigaret waarbij geen nicotine wordt verdampt. In eerst instantie denk je dus direct dat deze gezonder of beter is dan een normale sigaret. Maar is een sigaret überhaupt gezond? Iedereen weet van niet maar als niet-roker ben je er al snel eerder tegen dan een wel roker. Hetzelfde als dat je een vegetariër vraagt of vlees goed voor je is. Daarom bespreken we dit onderwerp graag met je.

Gezond of ongezond?

Per definitie is roken natuurlijk ongezond, maar een e-sigaret is echt minder schadelijk voor jezelf en anderen. Dat komt omdat er geen tabak in een e-sigaret zit wat wel weer in een normale sigaret zit. Daardoor is een e-sigaret minder toxisch dan een normale sigaret waardoor er behoorlijk veel mensen zijn overgestapt. Op het moment dat je nog nooit eerder hebt gerookt wordt aangeraden om, als je dat wilt, te starten met een e-sigaret. De kans is groot dat je daarna ook nooit een normale sigaret gaat gebruiken omdat de stap te groot wordt.

Bevat een e-sigaret wel schadelijke stoffen?

Ja, een e-sigaret bevat ook wel schadelijke stoffen zoals nicotine, propyleenglycol, polyethyleenglycol en smaakstoffen. Er is wel erg weinig bekend nog over een e-sigaret zoals de eventuele schadelijke werking van het inhaleren en verhitten van de kleur en smaakstoffen. Er zijn te weinig onderzoeken uitgevoerd om achter dit soort zaken te komen. Daardoor weten we pas vele jaren later of iets echt zo schadelijk is geweest als dat we dachten, of juist niet.

Allerlei smaakjes

Zoals aangegeven bevat een e-sigaret smaakstoffen die je zelf kan uitkiezen. Als je fan bent van vanille of aardbei dan kan je dit soort smaakjes kiezen. Het maakt het roken net wat lekkerder dan je gewend bent en zorgt er ook voor dat je niet meer overstapt naar een normale sigaret.