22 januari 2022

Wanneer schakel ik een deurwaarder in?

Wanneer u als schuldeiser meerdere pogingen gedaan heeft om uw klant te laten betalen, schakelt u een incassobureau in. Deze probeert middels een minnelijke incasso de klant te laten betalen, maar de klant kan in deze fase niet gedwongen worden om te betalen. Wanneer het incassobureau er ook niet in slaagt om uw klant te laten betalen, schakelt u een deurwaarder in. De deurwaarder heeft meer wettelijke bevoegdheden om de betaling af te dwingen. Hoe deze dat doet leest u in ons blog.

Deurwaarder inschakelen

Waar een incassobureau slechts de taak van schuldeiser op zich neemt en extra kosten in rekening brengt bij de schuldenaar, is de wettelijke bevoegdheid van een dergelijk bureau beperkt. Veel klanten zullen schrikken van een brief of e-mail van een incassobureau waarin vermeld wordt dat extra kosten voor rekening van de schuldenaar zijn. Daarom is in veel gevallen een incassobureau meer dan genoeg om de klant te laten betalen. Toch lukt dit trucje niet altijd. Dan is het tijd om een deurwaarder in te schakelen, deze kan en mag meer doen dan dat een incassobureau mag.

Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder kan net als een incassobureau de schulden innen voor een schuldeiser. Maar een deurwaarder mag nog meer. Zo kan hij een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen of een woning ontruimen. Op deze manier kan een deurwaarder een schuldenaar dwingen om te betalen, of het verschuldigde bedrag op een andere wijze innen. Door beslag te leggen op inboedel of het loon van de schuldenaar, kan de deurwaarder ervoor zorgen dat de schuldeiser zijn geld krijgt.

Wat kost een deurwaarder?

Wanneer een incassobureau of deurwaarder wordt ingeschakeld gaat het de schuldenaar extra geld kosten. Wanneer het incassobureau een aanmaning gestuurd heeft mag deze incassokosten in rekening brengen. Een deurwaarder brengt naast incassokosten ook ambtelijke kosten in rekening. Deze kosten liggen vast en dekken de gemaakte kosten voor het uitbrengen van dagvaardingen, het beslag leggen, en dergelijke. Heeft u behoefte aan een deurwaarder? Schakel een deurwaarderskantoor zoals Stalman Deurwaarders in om u te helpen bij het innen van openstaande schulden.