22 januari 2022

Waarom studiekeuze hulp nemen?

Sta jij op het punt om een studiekeuze te gaan maken en weet je nog niet precies wat je wilt gaan doen? Dan is het verstandig goed en kritisch naar je studiekeuzeproces te gaan kijken want de kans is anders groot dat je een verkeerde keuze kunt gaan maken. Daarom is belangrijk aan de slag te gaan met het maken van de juiste studiekeuze door aan de slag te gaan met bijvoorbeeld studiekeuze hulp. Studiekeuze hulp kan veel voor je betekenen en zelfs besparen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom studiekeuze hulp zo belangrijk het is en hoe studiekeuze hulp eruit kan zien. Er zijn namelijk verschillende vormen van studiekeuze hulp.  

Loont studiekeuze hulp?

Vaak denken mensen meteen aan de bijkomende kosten van studiekeuze hulp maar het is de vraag wat het oplost. Een studiekeuze hulp traject van ongeveer 350 of 400 euro staat niet gelijk aan de studiekosten van een verkeer studiejaar. Reken maar eens uit, het eerste jaar betaal je 1084 euro aan collegegeld indien je voor het eerst gaat studeren! Dan heb je nog alleen het lesgeld betaald, de boeken, de reiskosten en eventuele huurkosten komen er ook nog bij. Dan zit je al snel aan een paar duizend euro voor het eerste jaar. Dat is dus 4 tot 6 keer zoveel van een studiekeuze hulp traject. Daarbij komt ook nog eens kijken als je bijvoorbeeld hulp krijgt in de vorm van coaching dat je er niet alleen bij het maken van een studiekeuze profijt van hebt maar ook daarna. De juiste begeleiding en keuze geeft dus winst op alle fronten.

Welke vormen van studiekeuze hulp zijn er?

Er zijn veel verschillende vormen van studiekeuze hulp. Je kunt hulp op school krijgen, via onderwijsinstellingen maar ook via particuliere bedrijven. Over het algemeen wordt er bij studiekeuzebegeleiding onderscheidt gemaakt tussen studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching. Die twee verschillen van elkaar omdat ze anders te werk gaan. Beide hebben het doel inzicht in jezelf te krijgen om aansluitend een goede studiekeuze te kunnen maken. Studiekeuzeadvies komt oorspronkelijk van het matching perspectief waarbij veel wordt gewerkt met testen. Vanuit die test wordt een advies gegeven door een expert. Je kunt hierbij persoonlijkheidstesten maken, leerstijlentesten maken en interessetesten maken. Studiekeuzecoaching maakt minder gebruik van testen maar voert met name verschillende gesprekken met praktische oefeningen en activiteiten, aanvullend kunnen er testen gedaan worden. Bij coaching gaat alles in overleg met jou zelf, jij bent dus de baas.

Wat is beter, studiekeuzeadvies of studiekeuzecoaching?

Hier is een lastig antwoord op te geven maar er zijn wel duidelijk voor en nadelen wat betreft beide vormen van studiekeuze hulp. Het is erg belangrijk wat jij als persoon zelf wilt, dat zou altijd de basis moeten zijn. Als je het niet fijn vindt veel gesprekken te voeren en gewoon een uitslag vanuit een test wilt dan is advies wellicht passender. Vind je testen minder fijn en wil je echt de diepte in gaan door vooral te praten met een coach dan is studiekeuzecoaching passender. De afgelopen jaren komt er kritiek op studiekeuzeadvies omdat veel professionals vinden dat hierbij een essentieel deel wordt overgeslagen. Namelijk het aan de slag gaan met loopbaancompetenties, ofwel het aanleren van vaardigheden zodat jezelf aan de slag kunt gaan met je loopbaan. Het is namelijk belangrijk dat je niet alleen nu maar ook over 5 jaar jezelf sturing en richting kunt geven.

De voordelen van studiekeuzecoaching

Ben je nog heel erg jong en vind je het lastig om te reflecteren op jezelf? Zit je bijvoorbeeld in het eerste of tweede leerjaar van de middelbare school dan kan een test helpen inzicht te krijgen voor bijvoorbeeld het maken van een profielkeuze. Ben je al iets ouder en wil je antwoorden krijgen op vragen zoals wat vind ik leuk, waar krijg ik energie van, wat past bij mij en wat vind ik belangrijk in het leven? Dan kan studiekeuzecoaching iets voor jou zijn. Je leert daar tegelijkertijd vaardigheden aan om je eigen loopbaan richting te geven in de toekomst. Erg belangrijk want wat doe je als je afgestudeerd bent? Veel eindejaars lopen na het afstuderen nog een keer tegen het probleem aan dat ze niet weten wat ze willen. Door studiekeuzecoaching kun jij dat voorkomen! Hieronder lees je meer informatie over de vormen van studiekeuze hulp.

Hoe ziet een studiekeuzetraject eruit?

Voordat je een keuze maakt tussen de vorm van studiekeuze hulp is het wel handig om te weten hoe een studiekeuzetraject eruit ziet? Daar kun je hier meer informatie over lezen. Over algemeen is de opbouw bij studiekeuzeadvies verschillend omdat het eraan ligt hoe de expert te werk gaat. Soms wordt er alleen een test gedaan en dan krijg je de uitslag met een advies. Het is dan aan jou hoe je hier verder mee aan de slag gaat. Komt er coaching of verdere begeleiding bij dan zit er vaak een vaste opbouw in. Over het algemeen begin je met een zelfanalyse om meer inzicht te krijgen in jezelf. Daarbij krijg je antwoord op vragen als wie ben ik en wat kan ik. Je komt dus achter je talenten, kwaliteiten, competenties en innerlijke drijfveren. Deze stap is belangrijk omdat je vanuit daar betere keuzes kunt maken.

De stappen van het studiekeuzetraject

Wanneer je vorm van studiekeuze hulp dus studiekeuzecoaching betreft dan zul je beginnen met een zelfanalyse zoals hierboven is beschreven. Als je inzicht in jezelf hebt gekregen ga je door naar de volgende stap namelijk oriëntatie. Wanneer je gaat oriënteren betekent dat dat je zoveel mogelijk informatie gaat verzamelen over werkvelden, beroepen en opleidingen waar je een aansluiting bij kunt vinden. Je kunt dan bijvoorbeeld gaan beginnen met het rangschikken van studies en werkvelden. Als je dit hebt gedaan ga je verder verdiepen, in deze verdieping ga je echt ruiken, proeven en kijken naar de verschillende keuzemogelijkheden. Je kunt naar open dagen gaan, meelopen met een student of werknemer maar ook interviews houden. Dit is een doorslaggevende factor om tot een weloverwogen studiekeuze te komen. Uiteindelijk maak je een beslissing en schrijf jij je met vertrouwen in voor je studie. Zoals je ziet loont studiekeuze hulp!