Geen categorie

Waar is exceptioneel transport bij nodig?

Exceptioneel transport, wat is het eigenlijk? En waar is het voor nodig. Dit zijn vragen die jij waarschijnlijk stelt als je er nog nooit eerder van had gehoord. Dat is logisch, want het is niet zomaar voor een standaard verhuizing waar je vaak me te maken hebt. Maar toch kan het zomaar zijn dat jij dit een keer nodig zal hebben. En je bent nooit te oud om iets te leren. Blijf daarom lekker lezen, altijd handig en misschien wel toepasselijk.

Wat wordt er vervoerd bij bijzonder transport?

Je ziet het al, bijzonder transport is een synoniem. En dan geeft het het eigenlijk al weg. Bijzonder tansport is dus voor de uitzonderlijke eigendommen, objecten en andere voorwerpen. Het gaat dan om dingen die te zwaar zijn om over de weg te vervoeren. Met een normale vrachtwagen zou je 40 tot 50 ton mogen wegen. Maar het kan wel een zijn dat er iets flink uitschiet. 

En niet alleen gewicht speel een rol. Ook de grootte van het voorwerp. Zo mag het niet breder zijn dan 2,55 meter met een personen wagen. En koelwagens mogen 2,60 breed zijn. Met iets wat dus uitsteekt is het ook al nodig. Of met de lengte. Met maximaal 18,75 aan totale lengte kan je het al snel te veel worden als je iets in de bouw moet vervoeren. Voorbeelden gaan we het zo over hebben. En als laatste maar niet de minste, hoogte. In Nederland heb je veel plekken waar je niet kan komen als je langer bent dan een bepaalde lengte, en de maximale hoogte is 4 meter.

Dit wordt allemaal een stuk ruimer als je een vergunning hebt voor exceptioneel transport. De maten gaan een stukje omhoog. Zo mag het tot maximaal 100 ton wegen, de breedte tot wel 3,50 meter. Een hoogte van uiterlijk 4,25 meter en op zijn langst 27,5 meter. Hier kan je dus veel meer mee vervoeren. En wanneer is dit dan nodig vraag jij je af. Daar gaan we nu voorbeelden voor geven.

  • Een onderdeel van een windturbine
  • Een onderdeel van of een complete machine (denk aan een graafmachine)
  • Betonnen of metalen buizen die gebruikt worden voor de bouw

Benodigdheden

Niet zomaar elke persoon heeft de bemachteging om dit te doen, en om een van de grote wagens die dit aankunnen te besturen. Het bedrijf die hier in is gespecialiseerd moet ten eerste vergunningen hebben van de gemeente. Anders mogen ook zei niet de weg over. En zoals je dus al zag, speciale voertuigen zijn vaak nodig bij transport van deze voorwerpen.

Daarnaast is elke chauffeur die werkzaam is in zo’n bedrijf in bezit van de volgende certificaten.

  • Een veiligheidscertificaat, ook wel VCA genoemd
  • Een heftruckcertificaat
  • Een certificaat voor gevaarlijke stoffen, dit heet een ADR-certificaat 
  • Een certificaat voor zowel een hijskraan als een hoogwerker

Als dit niet van toepassing is, kunnen zei ook niet er mee werken. Het kan ook zijn dat hiervoor dan meerdere werknemers aanwezig zijn, om dit bij elkaar aan te vullen.

Toevallig iets moeten vervoeren wat buiten de regels valt? Neem contact op met zo’n bedrijf en laat het voor je doen.