Zakelijk

Transport & Logistiek

De transport en logistiek sector heeft veel te winnen door te investeren in blockchain oplossingen, en grote bedrijven hebben zich al gerealiseerd hoe belangrijk technologie is om transacties permanent en veilig vast te leggen. 

Blockchain-technologie zou het antwoord kunnen zijn op veel van de uitdagingen in de wereldwijde logistiek, waaronder inkoop, transport beheer, tracking en tracing, douanesamenwerking en handelsfinanciering. Met blockchain kunnen bedrijven zowel de kosten als de benodigde tijd voor handelsdocumentatie en administratieve verwerking optimaliseren. Hier volgen enkele gebruikssituaties van deze technologie: 

Containervervoer 

Het blockchain-systeem kan in de containervaart worden toegepast als een manier om de zeevracht te versnellen door gebruik te maken van een systeem dat internationale vracht in real time volgt.  

Het systeem helpt de werkstromen te digitaliseren en stelt alle onderdelen van de toeleveringsketen in staat de voortgang van goederen tijdens het vervoer te volgen. Blockchain is perfect voor veilige gegevensuitwisseling en is een fraudebestendige opslagplaats voor douanedocumenten en andere gegevens. 

Vracht traceren 

Het gebruik van blockchain om zendingen te volgen wordt op grote schaal toegepast door transport en logistiek bedrijven. De oplossing registreert en verwerkt vrachtgegevens, zodat ontvangers direct inzicht krijgen in de conditie van de vracht. 

De technologie wordt toegepast om de kwaliteitscontrole in de toeleveringsketens te verbeteren en een transparant en veilig systeem op te zetten om het beheer en de afhandeling van vracht te innoveren. 

Blockchain in de toeleveringsketen 

De technologie heeft ook een enorm potentieel om de transparantie van de toeleveringsketen te verbeteren en de herkomst te controleren.  

In de sector consumptiegoederen en detailhandel vertrouwen veel bedrijven op initiatieven om gegevens te verzamelen over hoe goederen worden gemaakt, waar ze vandaan komen en hoe ze worden beheerd. Deze informatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt als bewijs van legitimiteit voor producten in farmaceutische zendingen en als bewijs van echtheid voor luxegoederen. 

Deze initiatieven leveren ook voordelen op voor de consument, aangezien hij meer informatie kan krijgen over de producten die hij koopt, over de herkomst ervan, over de vraag of het een origineel artikel is en of het in de juiste staat bewaard is gebleven. 

E-commerce 

Blockchain wordt ook gebruikt in de online handel om voedselfraude te bestrijden, medische gegevens te beschermen en internationale zendingen te traceren. Het blockchain-systeem integreert technologie om informatie te traceren in zijn logistieke operaties tussen landen en houdt nu een onveranderlijk register bij van verzendingsinformatie, zoals details over productie, transport, douane, inspectie en alle andere controles die zijn uitgevoerd. 

Voor transport & logistiek bedrijven zijn veiligheid en transparantie niet te onderschatten en blockchain heeft bewezen de ideale oplossing te zijn voor deze taak. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *