Financieel

Tips voor de laagste hypotheekrente

Wanneer je een groot bedrag nodig hebt, om bijvoorbeeld een woning te kunnen financieren, dan is de kans groot dat je een hypotheek moet afsluiten om dit bedrag neer te kunnen leggen. Je kent de slogan ‘Let op. Geld lenen kost geld’ vast wel. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je dan ook meer geld terugbetalen dan je daadwerkelijk leent. Dit wordt ook wel de hypotheekrente genoemd. Wanneer je op zoek gaat naar een hypotheek die bij je past, is het belangrijk om te kijken of je daadwerkelijk de laagste hypotheekrente hebt. Maar waaruit bestaat de hypotheekrente precies? En hoe kan jij de laagste hypotheekrente krijgen? In dit artikel vertellen we hier meer over.

De onderdelen van de hypotheekrente

Wanneer je op zoek gaat naar de laagste hypotheekrente, dan is het handig om zelf te weten waaruit deze hypotheekrente nou eigenlijk bestaat. De hoogte van een hypotheekrente wordt gebaseerd op verschillende factoren. Om te beginnen de inkoopprijs. Een bank heeft zelf natuurlijk ook geld nodig om het aan jou te kunnen lenen. Dit geldbedrag leent de bank van een van de centrale banken. Doordat ze hier zelf ook rente over betalen, wordt dit ook doorgerekend in de hypotheekrente die jij moet betalen. Hiernaast hebben de hypotheekverstrekkers natuurlijk zelf ook kosten, zoals personeel marketing en ICT. Deze kosten worden ook in jouw hypotheekrente verwerkt. Ten derde neemt een hypotheekverstrekkers natuurlijk een risico door jou geld te lenen. Ze weten namelijk nooit honderd procent zeker of jij deze hypotheek wel terug kan betalen. Het indekken van dit risico wordt in de rente verwerkt. Ten slotte wil een hypotheekverstrekker natuurlijk zelf ook winst maken op de hypotheek. Met deze reden voegen ze een bepaalde winstmarge toe aan de hypotheekrente die jij betaalt.

Tips om de laagste hypotheekrente te krijgen

Niet iedereen heeft dezelfde hypotheekrente. Er zijn dan ook een aantal trucjes waarmee jij kan zorgen dat de hypotheekverstrekker jou een lage hypotheekrente geeft. Om je op weg te helpen zijn hier vier tips om de laagste hypotheekrente te krijgen.

Tip 1 – Eigen inbreng

Om te beginnen is het enorm belangrijk dat je zelf ook een eigen inbreng hebt. Wanneer je zelf al een deel van de totale betaling kan doen, zorg je ervoor dat je aantrekkelijker bent voor banken om geld aan te lenen. Door een goed bedrag te sparen die je zelf al kan inleggen zul je dus een lagere hypotheekrente krijgen van de bank.

Tip 2 – Salaris

Hypotheekverstrekkers willen weinig risico nemen wanneer ze geld aan jou lenen. Je moet dus kunnen bewijzen dat jij de lening terug kan betalen. Dit kan je het beste doen door te pronken met je salaris. Laat altijd zien dat je een vaste baan hebt met een stabiel salaris. Dit zal een grote impact hebben op de hoogte van je hypotheekrente.

Tip 3 – Rentevoet

Het is altijd belangrijk om te kijken naar de hoogte van de rentevoet op de markt. Wanneer deze relatief laag is, kan het enorm aantrekkelijk zijn om voor een vaste rentevoet te kiezen. Zo weet je zeker dat je de gehele periode een lage rente hebt. Echter is het wel altijd handig om je te laten informeren over de mogelijkheden van een variabele rentevoet, aangezien dit voor sommige mensen toch een stuk aantrekkelijker kan zijn.

Tip 4 – Advies op maat

Iedereen weet wel hoe belangrijk het kiezen van een goede hypotheek is. Voor veel mensen is het dan ook een lastige keuze, aangezien ze zelf weinig verstand hebben van leningen en hypotheken. Voor deze mensen kan het handig zijn om professionele hulp in te schakelen. Zo kan je een hypotheekadviseur inschakelen om jou advies op maat te geven. Hiernaast kunnen ze je ook helpen bij het afsluiten van de hypotheek.

De laagste hypotheekrente vinden

Om de laagste hypotheekrente te vinden moet je de verschillende hypotheekverstrekkers op die op de markt actief zijn met elkaar vergelijken. Hypotheekrentes kan je tegenwoordig eenvoudig met elkaar vergelijken op www.rente.nl. Door hier je persoonlijke wensen en situatie in te voeren zul je een duidelijk overzicht krijgen van alle hypotheken die aan jouw wensen voldoen. Zo kan je makkelijk zien welke hypotheekverstrekker jou de laagste hypotheekrente kan aanbieden. Je kan op deze website ook zien wat het maximale geldbedrag is wat je kan lening. Hiernaast wordt het je meteen duidelijk hoeveel de maandelijkse lasten worden. Het is dan ook belangrijk om van tevoren goed te controleren of je deze maandelijkse vaste lasten wel kan betalen. Sluit dan ook nooit een lening af die je niet kan terugbetalen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *