22 januari 2022
loopbaanadvies-outplacement

Tips als je gaat solliciteren

Je wilt graag een baan. Je moet alleen solliciteren. Je komt steeds uit op een sollicitatiegesprek, maar je weet niet precies wat je allemaal moet zeggen om goed over te komen. In zulke momenten moet je zeker professioneel overkomen dus je kan niet steeds Uhm zeggen. Hierdoor kom je niet zelfverzekerd over en dat is al snel een rode vlag bij de meeste bedrijven. Wanneer jij lekker in je vel zit, zelfverzekerd overkomt en weet waar je over praat heb je sneller de kans om aangenomen te worden tijdens het solliciteren. 

Hoe bereid jij je nu eigenlijk goed voor op een sollicitatiegesprek? Dit doe je door alle basis dingen in orde te hebben. Is je cv helemaal in orde? Weet je genoeg over het bedrijf de functie waarvoor je gaat solliciteren? Wanneer je dit op orde hebt komt het gesprek. Wat moet je eigenlijk zeggen tijdens zo een gesprek? Zorg er ook voor dat als je naar het gesprek gaat dat je netjes gekleed bent!

Wat vragen ze tijdens het solliciteren?

Je weet al dat ze gaan vragen waarom je bij hun wilt werken. Je kan zeggen ‘ja gewoon ik heb werk nodig’ dit komt niet professioneel en gemotiveerd over. Je komt alleen om te werken en niet om je best te laten zien en jezelf goed inzetten voor het bedrijf zodat ze vooruit kunnen gaan. Probeer iets net zoals dit; ik wil hier werken sinds ik hier de ruimte heb om te ontwikkelen of dat dit een nieuwe werkomgeving is en meer leert daardoor. Je hebt zoveel om te zeggen tijdens het solliciteren. Je krijgt ook zeker weten de vraag ‘vertel iets over jezelf’ begin dan niet je hele levensverhaal te vertellen, maar wat belangrijk is. welke opleiding volg je op het moment, wat doe je in je vrije tijd etc. Dit zijn dingen waar een bedrijf veel aan heeft. 

loopbaanbegeleiding-outplacement

Zo kan het bedrijf gelijk zien of jij veel ambities hebt of niet. Ook gaan ze vragen over je goede en slechte kwaliteiten. Je kan dan vertellen over hoe leergierig je bent of dat je enthousiast en sociaal bent tegen klanten. Dit zijn aantal punten die je kan opnoemen als goede kwaliteiten. Wanneer ze vragen om je slechte kwaliteiten moet je niet zeggen; ik ben langzaam. Dat komt niet professioneel over. Probeer het volgende; ik stel snel taken die ik moet uitvoeren uit, ik kan ongeduldig zijn of ik durf geen fouten te maken. Je moet goed nadenken over wat je wel goed en niet zo goed kan. Dit is belangrijk bij het solliciteren. 

Nu je weet wat je ongeveer kan verwachten van het solliciteren en het houden van een sollicitatiegesprek is het aan jou de taak om die sollicitatie te slagen en de baan te krijgen waarvoor je ging solliciteren. Onthoud goed dat je tijdens het solliciteren zo professioneel mogelijk moet overkomen. Hierdoor krijgt het bedrijf een goede indruk over jou en kiezen ze jou sneller om aan te nemen voor hun bedrijf.