Geen categorie

Sedumdak

Het hebben van een sedum dak is een geweldige manier om uw dak te versieren. Bovendien biedt het een aantal voordelen vanuit praktisch oogpunt. In wezen verwijst een sedumdak naar een dak dat is bedekt met een waterdicht membraan waarop sedum is geplaatst. Hierdoor kunnen sedumplanten groeien. Om deze reden wordt een sedumdak ook wel eens een groendak of een levend dak genoemd.

Het creëren van een sedum dak heeft een aantal voordelen, zoals we hieronder zullen beschrijven.

Sedumdaken verminderen het afstromend regenwater

Regenwater wordt opgeslagen door het sedumdaksubstraat en wordt vervolgens gebruikt door planten. De planten ondergaan vervolgens transpiratie en ademhaling, waarbij het water als waterdamp in de atmosfeer wordt afgegeven. Een klein beetje regenwater dat niet wordt opgenomen, wordt door de planten gefilterd voordat het van het dak loopt.

Wanneer regenwater door sedumdaken stroomt, vermindert en vertraagt ​​het sedumdak de stroming van regenwater, wat helpt bij problemen met het regenwaterbeheer die veel voorkomen in steden.

Sedumdaken helpen het stedelijk hitte-eilandeffect te verminderen

Het stedelijk hitte-eilandeffect treedt op wanneer de temperaturen in steden meer stijgen dan de temperaturen in de omliggende landelijke gebieden. Dit temperatuurverschil is te wijten aan de verminderde vegetatie in steden en de aanwezigheid van grote hoeveelheden beton en andere ondoordringbare stedelijke oppervlakken die in de zomer grote hoeveelheden zonnewarmte verzamelen en uitstralen.

Omdat planten dagelijks dauw en verdamping ondergaan, kunnen de sedumplanten helpen steden te koelen en de overmatige warmte die zich in steden ophoopt door de grote hoeveelheden beton te verminderen. Sedum absorbeert ook zonlicht dat anders in warmte zou worden omgezet.

Sedum daken verbeteren de luchtkwaliteit

Sedumplanten en planten die op andere oppervlakken aanwezig zijn, kunnen vervuilende stoffen uit de stedelijke lucht vangen en gassen uit de lucht filteren die mogelijk giftig zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid. Sedumdaken kunnen ook helpen om stof, fijnstof en smog in de stadslucht te verminderen.

Omdat sedumdaken helpen om de temperatuur van zowel gebouwen als van het totale stedelijke gebied te matigen, is er ook een verminderde energievraag en daarom helpt het om de totale hoeveelheid vervuilende stoffen die door elektriciteitscentrales worden gegenereerd, inclusief de uitstoot van broeikasgassen, te verminderen.

Sedumdaken creëren lokale banen

Wanneer in steden sedumdaken worden gebouwd en onderhouden, ontstaan er nieuwe kansen om te voldoen aan de vraag naar sedumdakspecifieke fabricage, de productie en groei van planten voor de daken en voor het ontwerp en onderhoud van groendaken.

Deze kansen vereisen gekwalificeerde mensen om te werken en aan die vraag te voldoen, waardoor een geheel nieuwe industrie en de vele bijbehorende banen worden gecreëerd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *