22 januari 2022

Onmisbare verzekeringen voor startende ondernemers

Ben je een startende ondernemer of ben je van plan om binnenkort met je eigen bedrijf aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk dat je je goed verzekerd. Als ondernemer zijn er verschillende risico’s waarmee je te maken kunt krijgen. Dit is uiteraard ook voor een groot gedeelte afhankelijk van het type werk dat je verricht. In dit artikel licht ik drie belangrijke verzekeringen uit. Lees dus vooral verder!

De aansprakelijkheidsverzekering

Als het gaat om aansprakelijkheid, zijn er zakelijk gezien twee belangrijke verzekeringen. Allereerst is er de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je aanricht bij een ander, bijvoorbeeld wanneer er door jouw toedoen als adviseur per ongeluk een kop koffie over de laptop van een klant heen valt.

Naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bestaat er ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit type verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade door beroepsfouten, bijvoorbeeld wanneer een gebouw instabiel blijkt doordat jij als architect een verkeerde berekening hebt gemaakt. Hier lees je meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De rechtsbijstandsverzekering

Helaas komt het geregeld voor dat ondernemers verstrikt raken in juridische conflicten. Mocht je zelf in een juridisch conflict geraken, dan is het prettig als je kunt terugvallen op de rechtsbijstandsverzekering. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering ontvang je juridische bijstand bij conflicten met leveranciers, afnemers én leveranciers. Eventueel kun je dit uitbreiden met incassobijstand.

De ziektekostenverzekering

De ziektekostenverzekering is verplicht voor iedere ondernemer, zzp’er of werknemer. Voor de ziektekostenverzekering betaal je uiteraard de verzekeringspremie en daarnaast betaal je (achteraf) ook een speciale bijdrage: de inkomensafhankelijke bijdrage. Dit gebeurt als je belastingaangifte doet. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer bijdrage je betaalt.

Naast de bovengenoemde verzekeringen is er nog een aantal andere verzekeringen die raadzaam zijn om af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een goede inventarisverzekering, bedrijfsschadeverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als ondernemer is het verstandig om een goede inschatting te maken van de mogelijke risico’s die je loopt en om te kijken wat écht essentieel is. Als je vervolgens weet waarvoor je je wil verzekeren, is het verstandig om het verzekeringsaanbod goed te vergelijken zodat je kunt besparen op de premiekosten.