30 november 2021

Online artikelen kopen; waar moet je op letten?

Tegenwoordig wordt er steeds meer online gekocht. Boeken, boodschappen, kleding of gereedschap; alles wat je in de winkel vindt, kun je vrijwel altijd ook online aanschaffen. Aangezien men toegang heeft tot talloze websites, bestaat er ook de kans dat je een website tegenkomt die niet veilig is. Er zijn een aantal dingen waar je op dient te letten om veilig te kunnen shoppen. In dit artikel hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Wees je bewust van de prijs

Heb je een interessant artikel gevonden? Vergelijk dan van tevoren de prijs van het artikel met soortgelijke artikelen op Google. Het is ook vaak zo dat hetzelfde artikel op meerdere websites aangeboden wordt. Door te vergelijken kom je er soms achter dat een prijs te mooi is om waar te zijn, of dat deze juist te hoog is.

Check de voorwaarden

Vaak worden algemene voorwaarden genegeerd, maar wanneer het om het aanschaffen van een product gaat is het toch van belang dat je even naar de voorwaarden kijkt. Kun je het artikel bijvoorbeeld ruilen als je niet tevreden bent, wat zijn de levertijden en hoe zit het precies met het retouren van een artikel?

Keurmerk

Ga na of het om een betrouwbare website gaat. Soms kun je dat in één oogopslag zien, bijvoorbeeld door de vormgeving van een site, maar in andere gevallen is dit iets lastiger te bepalen. Vaak hebben betrouwbare websites een keurmerk. Bij bekende websites zoals bol.com kun je er uiteraard zeker van zijn dat alles goed zal verlopen, maar bij kleinere, onbekende sites is het aan te raden om wat alerter te zijn. Mocht je in de toekomst dus een boeken, trouwjurken of edelstenen webshop tegenkomen, vraag je dan bij jezelf af of het nodig is om extra goed op te letten, alvorens je een aankoop doet. Ter illustratie; op deze website zit dat wel goed.