22 januari 2022

Leuke verlichting met een strijkijzersnoer

In een interieur heeft verlichting een erg cruciale rol. Je huis ontvangt niet alleen maar licht, maar zorgt ook voor een comfortabele en warme sfeer. De juiste verlichting voegt net dat beetje extra toe aan je interieur. Was je er van op de hoogte dat ook het ijzerdraad van verlichtingsapparatuur een belangrijke rol speelt? Dit geeft je huis nog meer een boost aan verlichting! Hierdoor kun jij je interieur op een optimale wijze perfectioneren. Kies jouw favoriete strijkijzersnoer uit talloze winkels met allerlei soorten types & kleuren. Er zit vast wel iets tussen naar je smaak en passend bij je interieur.

Waar moet je op letten?

De geschiedenis van ijzerdraad is erg kort, de vroegste ijzeren staven hebben geen draad. IJzer is een groot stuk ijzer, dat op een fornuis wordt verwarmd. Er is ook hol ijzer gevuld met hete kolen. Alle strijkijzers zijn tegenwoordig echter elektrisch, dus er is een strijkijzersnoer. Moderne strijkijzers zijn bijna zonder uitzondering stoomstrijkijzers, omdat het strijken van bepaalde stoffen kan worden vereenvoudigd door vloeistof toe te voegen (meestal wat water). Tijdens het strijken wordt water in de vorm van stoom op de kleding gesproeid door de gaatjes in de zoolplaat van het strijkijzer. Het is het beste om gedestilleerd water te gebruiken om verkalking te voorkomen. De bodemplaat is gemaakt van staal of keramisch materiaal dat water kan behandelen. Bij het aanschaffen van een goedkope strijkijzersnoer moet je in eerste instantie rekening houden met het berekenen hoe lang het snoer moet zijn.

Gebruik strijkijzersnoer voor lampen

Het gebruik van ijzerdraad als lichtsnoer wordt al jaren toegepast. Dit is vooral handig bij plafondlampen, maar je zult ook andere soorten verlichting met draden tegenkomen. Het gaat voornamelijk om textiele koorden. Doordat deze kabels een gevlochten mantel hebben, zien ze er meer decoratief uit dan gewone plastic kabels die meestal alleen wit, grijs of zwart zijn. Dit soort garens hebben veel kleuren en patronen, dus je kunt er een kunstwerk van maken. Als je de kabel voor het licht wilt aanpassen, onthoud dan dat het touw om de kabel gaat rafelen. Het vereist ook enige vaardigheid om het schakelmateriaal op de draad te installeren. Op internet zijn de nodige instructievideo’s te vinden om te leren hoe je het beste ijzerdraad op de lamp aansluit.