22 januari 2022
VOG aanvragen

Je toekomstige nieuwe baan

Een functie bij de bank, taxichauffeur of werk bij de crèche met kleine kinderen, een aantal beroepen waarbij je een verklaring omtrent goed gedrag nodig hebt. Maar wat gebeurt er precies als je een aanvraag doet, waar wordt ernaar gekeken en wat is allemaal relevant bij een aanvraag. Is er een kans dat je de verklaring krijgt als je toch een negatieve verklaring hebt? We gaan een aantal aspecten doornemen bij een VOG aanvragen.  

Strafblad

Wordt je verklaring altijd geweigerd bij een verleden? 

Bij een VOG aanvragen wordt er wel gekeken waarvoor je de verklaring wilt hebben. Heb je een strafblad dan hoeft dit niet te betekenen dat de verklaring dan geweigerd wordt. Ben je een keer de fout in gegaan omdat je 5 euro uit de kassa hebt gehaald, kun je nog wel veilig een taxi besturen. Bij de controle wordt wel gekeken of het relevant is voor je vacature, las er geen verband is wordt in veel gevallen de verklaring toch afgegeven. 

Sollicitatie

Hoelang loopt je verleden terug voor de verklaring 

Normaal gesproken wordt er vier jaar teruggekeken, wordt binnen deze termijn bij een VOG aanvragen niks gezien wordt de VOG afgegeven. Worden er wel relevante zaken gevonden dan wordt er verder terug ook nog gekeken, alle overige justitiële gegevens worden dan ook meegenomen. De gegevens buiten de termijn van vier jaar mogen niet de reden zijn voor een afwijzing van de verklaring. Wel mogen de gegevens meegenomen worden in de afweging om een verklaring af te geven.