30 november 2021

Geen uitzicht op een problematische werksituatie? Kijk eens naar een mediator

Conflicten op werk, het is natuurlijk vervelend en draagt totaal niet bij aan een productieve werkomgeving. Vaak is het goed op te lossen door de werknemers en/of werkgever en kan er weer op een goede manier verder gewerkt worden. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat de conflicten escaleren op de werkvloer. Wanneer een situatie als deze zich voordoet, is het voor werknemer en werkgever vaak van belang op het zo snel mogelijk op te lossen. Dit is essentieel om de schade te beperken en weer op een positieve manier samen te werken. Een hulpmiddel hierbij kan een arbeidsmediator zijn.

Wat doet een arbeidsmediator?

Er zijn op het internet veel mediators te vinden, maar wat heb je nu precies aan een arbeidsmediator? Een arbeidsmediator is een derde partij die objectief naar het conflict kan kijken, dus zonder emoties die het beeld kunnen veranderen. Door kennis, ervaring en een objectieve blik kunnen zij een duidelijk beeld schetsen van de situatie en hier naar handelen. Het doel van een mediator is altijd om het conflict op te lossen en de partijen weer goed samen te laten werken in een prettig en veilig klimaat. Er is altijd een kans dat de twee partijen te ver uiteen liggen om weer prettig samen te werken. Dan kan een mediator ook ondersteunen bij het aanvragen en bepalen van een transitievergoeding.

Welke mediator past bij mij?

Op dit moment is het beroep van arbeidsmediator geen beschermd beroep, dit betekend dat je geen beroepskwalificaties hoeft te hebben om jezelf een mediator te noemen. Omdat iedereen zich mediator kan en mag noemen, is er een hele wijde spreiding in het aanbod. Er een is een groot verschil in werkwijze en in kwaliteit. In 2014 is de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN) opgezet. Dit is een beroepsvereniging waar wel kwaliteitseisen aan verbonden zijn. Voor een voorbeeld van een mediators bedrijf dat is aangesloten bij de VAN kunt u eens kijken op de website van Dé ArbeidsMediator.