22 januari 2022
mensen laptop

Ga op zoek naar een nieuwe job met hulp van trajectbegeleiding

Wanneer je je job verliest of op zoek bent naar een nieuwe job, is het niet altijd eenvoudig om opnieuw te beginnen. Zeker wanneer je ontslag heel onverwacht is. Hulp bij de zoektocht naar een nieuwe job kan daarom wel handig zijn. Trajectbegeleiding helpt je na te gaan wat je competenties zijn en welke job eventueel bij jou zou passen.

Wat is trajectbegeleiding?

Zoals hierboven al vermeld, is het doel van trajectbegeleiding om iemand (terug) aan het werk te krijgen. Trajectbegeleiding wordt niet enkel gegeven aan mensen die hun job zijn verloren en op zoek zijn naar iets anders.  De begeleiding is ook ter beschikking voor mensen die uit het buitenland komen en hier willen komen werken. Ook als je bijvoorbeeld voor een langere tijd ziek bent geweest, kan je aan de hand van deze trajectbegeleiding terug stap voor stap op de arbeidsmarkt terechtkomen. 

Deze trajectbegeleiding bestaat vaak uit verschillende stappen. In eerste instantie worden er verschillende gesprekken met jou gevoerd om te kijken wie jij bent en naar wat je op zoek bent. Daarnaast krijg je ook nog sollicitatietraining en worden er maandelijks gesprekken ingepland waar de stand van zaken wordt besproken. Bovendien worden de mogelijkheden van eventuele opleidingen bekeken. Misschien heb je bepaalde diploma’s of attesten nodig om de job uit te oefenen die je wil. Een trajectbegeleider staat je met andere woorden dus bij tot je een job het gevonden. 

Haal alles uit je werknemers aan de hand van talent management

Trajectbegeleiding is niet enkel nodig wanneer iemand op zoek is naar een job, maar ook tijdens de loopbaan. Dit gebeurt dan weer meer bij talent management waarbij je aan de slag gaat met de talenten van verschillende werknemers. Als mens heb je natuurlijk aangeboren talenten en verworven talenten. Beide soort talenten zijn even belangrijk om als bedrijf goed te draaien. Talent management zorgt ervoor dat deze talenten goed tot uiting komen.   

Als je werknemers merken dat er rekening wordt gehouden mijn hun talenten, gaan ze vaak gemotiveerder zijn. Ze kunnen namelijk werken in de vakgebieden waar ze goed in zijn. Tevreden werknemers zijn gelukkige werknemers en dat zullen ook de klanten merken. Dit leidt tot een betere klanttevredenheid, wat weer resulteert in meer winst en groei van je organisatie. Daarnaast zorgen tevreden werknemers voor een lager verloop van medewerkers binnen je bedrijf.  Mensen die langer met elkaar samenwerken, zijn vaak ook beter op elkaar ingewerkt. Ook dit zorgt voor een efficiëntere manier van werken. Veel redenen dus om te werken aan trajectbegeleiding en talent management!