23 oktober 2021
incassobureau inschakelen

Een incassobureau inschakelen

In het bedrijfsleven heeft iedere ondernemer er weleens mee te maken: achterstallige betalingen van klanten. Maar ook privé kan je te maken hebben met mensen die jou niet terugbetalen. Op dat moment kan je ervoor kiezen om je tot een incassobureau te wenden. Zij zullen proberen om je geld zo snel mogelijk bij jou te krijgen.

Wanneer kan ik een incassobureau inschakelen?

Op het moment dat een openstaande factuur of schuld onbetaald blijft, kun je een incassobureau inschakelen. Er is in principe geen wettelijke termijn vastgelegd die jou vertelt vanaf welk moment je een incassobureau mag inschakelen. Maar, het is niet verstandig dit direct te doen. In de meeste gevallen zal het namelijk van invloed zijn op je relatie met de andere partij. Je moet jezelf dus wel afvragen of je dat wilt. In geval van het bedrijfsleven zul je een klant wel eerst een herinnering, een aanmaning en een ingebrekestelling moeten toesturen. Wanneer je dit gedaan hebt en nog steeds je geld niet ontvangen hebt, is het verstandig een incassobureau in te schakelen.

Hoe weet ik welk bureau goed is?

In Nederland houden duizenden bedrijven zich bezig met incasso’s. Wanneer je hier nog niet bekend mee bent, kan ik me voorstellen dat je het lastig vindt om een goede partij te vinden. Er zijn immers ook tientallen louche bedrijven. Om ervoor te zorgen dat je met een professioneel bedrijf in zee gaat, is het verstandig om te letten op de volgende zaken:

  • Hoe lang bestaan ze al?
  • Hebben ze goede recensies?
  • Wat zijn de kosten?

Een partij met tien jaar ervaring is vaak betrouwbaarder en specialistischer dan een bedrijf dat net een paar maanden bestaat. Het is daarom verstandig dit even uit te zoeken. Bovendien vertellen recensies hoe anderen hun diensten hebben ervaren. Zitten hier vooral negatieve punten tussen? Overweeg dan goed of dit een bedrijf is die je in de armen wilt nemen.

Wat betekent no cure no pay?

Veel incassobureaus werken op basis van no cure no pay. Simpel gezegd betekent dit dat je geen kosten hebt wanneer de openstaande bedragen niet geïncasseerd worden. Krijg je je geld wel binnen? Dan betaal je in sommige gevallen een percentage van het schuldbedrag als provisie. In andere gevallen zal de debiteur deze provisie moeten betalen.