30 november 2021

De verschillen tussen een autolening en een autolease

Wanneer het niet mogelijk is om een directe aanbetaling te doen voor het kopen van een auto, dan zijn er verschillende oplossingen om de weg te betreden met een gemotoriseerde vierwieler. In dit artikel gaan we in op twee manieren: een autolening en een autolease. We vertellen je in dit artikel welke aspecten van belang zijn.

Autolening met korte termijnbetalingen

Een autolening is handig als je een nieuwe auto wilt kopen waarvoor je niet binnen een redelijke tijd genoeg geld kunt sparen. Bij leningen is het belangrijk om een autolening zo snel mogelijk af te betalen. Hiermee voorkom je onnodige extra kosten aan rente en minimaliseer je de schulden die jouw financiële bronnen maandelijks wegsnoepen. Mocht je niet in staat zijn om een korte autolening aan te gaan, dan is het misschien slim om de aanschaf van een auto uit te stellen, totdat je wel een grotere aanbetaling kan doen. Onthoud goed dat lenen geld kost en dat een auto doorgaans last heeft van een aanzienlijke depreciatie van de waarde, waardoor de uiteindelijke verkoop van de auto veel minder zal opleveren.

Een autolease: vaste betalingen met minder zorgen

In tegenstelling tot een autolening, ben je bij een autoleaseovereenkomst niet de eigenaar van het voertuig dat je rijdt. Een autolease is interessant omdat je een contract aangaat voor de korte termijn, waardoor je geen zorgen hoeft te maken over het doen van een hoge aanbetaling en de uiteindelijke verkoop van de auto. In veel gevallen is een autolease zelfs goedkoper zijn dan een autolening (voor meer informatie, kijk: financial lease berekenen).  Als je op zoek bent naar regelmatige diversiteit in jouw autogebruik, dan kan het leasen van een auto je daarbij helpen. De meeste leaseovereenkomsten duren namelijk vaak niet langer dan twee tot vier jaar, waardoor je zonder problemen kunt upgraden naar nieuwe auto’s. Zo kunt je verschillende auto’s uitproberen, zodat je nooit verveelt raakt met een auto!