vacatures werkvoorbereider
Zakelijk

De vacatures voor werkvoorbereider liggen voor het oprapen

Er zijn een aantal banen die dankzij hun complexiteit en de vraag naar bekwaam personeel zo ongeveer voor het oprapen liggen. De vacatures voor werkvoorbereider vliegen je soms om de oren. En misschien ben jij wel een goede werkvoorbereider! Lees meer over deze functie en welke eigenschappen jou geschikt maken.

Techniek

Technische branches

Iemand die actief is als werkvoorbereider is vaak werkzaam in een technische branche. De werkvoorbereider zorgt ervoor dat alle andere werkzaamheden binnen het bedrijf kunnen worden uitgevoerd. Hij of zij is dus – zoals de functietitel al aangeeft – bezig met het voorbereiden van het werk.

Taken

Daarbij horen zaken als de juiste berekeningen maken voorafgaand aan productie maar ook het maken van werktekeningen, werkinstructies opstellen voor collega’s en de inkoop van materialen. Vooral die laatste is een klus waar enige expertise voor nodig is. Wanneer je inkoopt, wil je namelijk niet teveel materiaal overhouden. Een tekort is echter ook een groot probleem. Wie dus de inkoop doet, moet goed kunnen inschatten wat er nodig is.

Expertise

Wat de precieze bezigheden zijn van een werkvoorbereider, is sterk afhankelijk van de branche waarin ze werken. De technische branches zijn er veel en ze zijn erg divers. Toch zijn er meestal drie rollen die overgelaten worden aan een werkvoorbereider:

  • de calculator
  • de technisch tekenaar
  • de planner

Een calculator zal meer bezig zijn met berekenen dan de andere twee rollen. Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van het bedrijf waar je werkt welke taken op jouw bord komen. Er zijn overigens ook werkvoorbereiders in andere branches actief. De term wordt tegenwoordig vaak breder opgevat dan voorheen. Een werkvoorbereider kan namelijk ook de persoon zijn die verantwoordelijk is voor het opstellen van offertes en het uitschrijven van werkinstructies voor andere medewerkers.