Zakelijk

Constructie verstevigen met betonwapening

Je gaat een betonnen constructie plaatsen en nu wil je weten of hiervoor ook betonwapening nodig is. En welk soort betonwapening moet je dan kiezen: Betonstaal.nl betonstaalmatten of vezelwapening? In dit artikel vertellen we je meer over de noodzaak van betonwapening en de verschillende soorten.

Noodzaak van betonwapening

Betonwapening is niet voor alle betonnen constructies nodig. Je hoeft het bijvoorbeeld niet toe te passen op betonnen constructies die bestaan uit korte kolommen of betonblokken. Echter is betonwapening wel nodig bij constructies met langere kolommen. Helaas is beton – ondanks dat het erg stevig is – wel een materiaal dat kan gaan scheuren. Met betonwapening voorkom je dit scheuren ook niet helemaal, maar zorg je er wel voor dat het niet snel verder scheurt. Hiermee kun je dus voorkomen dat een betonnen constructie uiteindelijk instort.

Betonstaalmatten of vezelwapening

Als we kijken naar de verschillende soorten betonwapening, kunnen we twee soorten betonwapening onderscheiden. Dit zijn betonwapening met betonstaalmatten of vezelwapening.

De traditionele manier van betonwapening is wapening met betonstaalmatten. Dit soort matten zijn netten die uit stalen staven bestaan. De grove matten gebruik je voor grotere constructies en de fijne matten voor kleinere constructies. De matten kun je helemaal kant-en-klaar kopen bij een bouwmarkt of online, maar je kunt ze ook zelf in elkaar zetten. Dit laatste kan handig zijn als je constructie niet vlak is en je hier geen geschikte mat voor kunt vinden. Je zet het zelf in elkaar door stalen staven aan elkaar te lassen.

Betonwapening met staalmatten is misschien de traditionele manier, maar het kost wel meer tijd dan vezelwapening. Dit komt doordat je deze wapening eerst moet aanbrengen, voordat je het beton gaat storten.

Bij vezelwapening hoef je niet eerst de wapening aan te brengen. De vezels worden namelijk al in het stortbeton verwerkt, waardoor je de wapening niet apart aan hoeft te brengen. Dit scheelt je dus tijd en daarom wordt er tegenwoordig ook meer gebruik gemaakt van deze vorm van betonwapening.

Je kunt kiezen voor stalen vezels of voor kunststof vezels. De kwaliteit en de prijs van deze twee verschillende soorten vezels zijn vrijwel gelijk. Echter zijn er toch wat verschillen. Zo zijn de stalen vezels net iets sterker, terwijl de kunststofvezels geen roest achterlaten en minder water opnemen.

Waar moet je op letten?

Bij het plaatsen van betonwapening zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Het is belangrijk dat het goed gebeurt, zodat de wapening de veiligheid ook echt verhoogt. Het is in ieder geval altijd aan te raden om advies in te winnen van een architect of een ingenieur. Deze persoon kan voor voor jou berekenen hoeveel betonwapening er nodig is.

Indien je betonwapening met betonstaalmatten wilt plaatsen, moet je ook nog op andere punten letten. Zo moet je voldoende ruimte overlaten boven de hoogste staalmat (ongeveer 3 tot 4 centimeter beton), zodat het beton goed aan de mat kan hechten en je roest van de ijzers kunt voorkomen. Daarbij is het ook belangrijk dat de ijzers niet te diep in het beton zitten, want hierdoor kunnen de trekkrachten minder goed worden opgevangen.