22 januari 2022

Balkon hekwerken op tijd onderhouden

Er wordt vaak geen aandacht besteedt aan het onderhoudt waar alle balkon hekwerken naar vragen. Het zijn juist deze delen van het gebouw die in de meeste gevallen het zwaarst te verduren hebben. De inwerking van vocht heeft door de jaren heen effect op de integriteit van het hekwerk. Ook zullen de kleuren beginnen af te breken en oogt het geheel na een poos dus niet meer uitnodigend. Door het onderhoudt op tijd uit te voeren hoeft het niet zo ver te komen.

Elk materiaal vraagt om een andere aanpak

Bij balkon hekwerken onderhouden zal het materiaal waar het uit vervaardigd is, doorslaggevend zijn. Hout is het veeleisends en is het belangrijk om vocht niet de kans te geven op het materiaal in te werken. De verflaag is daarbij het belangrijkst moet de oude laag eerst grondig verwijderd worden. Het is een vrij intensief werkje, maar zal met de nieuwe laag verf, houten balkon hekwerken weer lang mee kunnen. Het is gelijk ook de kans om voor een nieuwe uitstraling te kiezen. De bevestigingsstukken moeten extra aandacht krijgen en moeten soms de moeren en dragende delen worden vervangen. Dat is werk voor de vakman en lopen de kosten dan wel op.

Bij balkon hekwerken metaal gaat het er anders aan toe

Het metaal waar zulke balkonhekken uit zijn vervaardigd, is verzinkt en verder voorzien van een kleurcoating. Dat biedt een dubbele bescherming tegen corrosie, maar kan de inwerking van vuil daar verandering in brengen. Vooral in de buitenlucht gaan er op een bepaald moment verschillende stoffen zich gaan hechten aan het oppervlak. Wanneer door gebrek aan onderhoudt die schadelijke stoffen niet op tijd worden verwijderd, zullen ze op den duur toch door de beschermende lagen heen gaan. Zulke schade is niet eenvoudig met een nieuwe laklaag te herstellen. Verwijder het vuil dus met een mild schoonmaakmiddel zonder schurende werking.