23 oktober 2021

Aandachtspunten voor wanneer je geld leent

De meeste mensen weten dat sparen erg belangrijk is wanneer een grote uitgave wil doen. Echter kunnen er bepaalde situaties voorkomen waarin jij wat extra geld nodig hebt om bepaalde dingen, zoals een nieuwe auto, een bruiloft of een verbouwing, te kunnen financieren. Wanneer dit het geval is moet je een lening aanvragen om dit extra geld te kunnen krijgen. Echter zien we vaak dat veel mensen te snel kiezen voor de eerste beste lening die op hun pad komt. Dit is natuurlijk niet de beste manier om een lening af te sluiten en daarom hebben wij een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet waar jij rekening mee moet houden wanneer je een lening gaat afsluiten.

Weet je het zeker?

Het afsluiten van een lening is iets waar je goed over na moet denken. Je leent namelijk in de meeste gevallen een grote bak geld, die je natuurlijk met rente terug moet betalen. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed weet waar je echt aan begint. Een hoge rente kan ervoor zorgen dat je over de komende jaren veel meer geld terugbetaalt dan je ooit hebt geleend. Hiernaast kan een lening er ook voor zorgen dat je hypotheek lager wordt wanneer je deze ook nog wilt afsluiten. Dit komt natuurlijk omdat je vaste lasten hoger liggen en je dus een groter risico bent voor de geldverstrekkers.

Ook zien we steeds vaker dat webshops de mogelijkheid bieden om een product in termijnen terug te betalen. Dit lijkt op de korte termijn erg verleiding, maar vaak zien we dat de totale kosten hiervan enorm kunnen oplopen, waardoor je eigenlijk te veel geld betaalt. Een lening bij een bank is in de meeste gevallen dan ook een stuk voordeliger.

Soort lening

Wanneer je een lening wilt aanvragen is het belangrijk dat je wel het juiste soort lening kiest. Over het algemeen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet de bekendste leningen die er zijn. Deze twee leningen zijn erg verschillend en daarom is het wel belangrijk dat jij de juiste kiest.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je in één keer een vast bedrag leent, dat je terug moet betalen over een van tevoren afgesproken periode. Met zo’n lening weet je dus al meteen precies hoeveel jouw maandelijkse lasten zullen zijn elke maand. Een kortere looptijd zal ervoor zorgen dat je maandelijkse lasten stijgen, maar hierdoor betaal je over het geheel wel minder rente.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is totaal anders. Bij een doorlopend krediet werk je niet met een vaste looptijd waarin je elke maand hetzelfde betaald. Je betaalt namelijk alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Je spreekt van tevoren een limiet af, maar je kan zelf het geld opnemen en aflossen wanneer dit voor jou uitkomt. Het is dus de ideale lening voor wanneer je van tevoren niet de exacte kosten kan weten, zoals bij een verbouwing.

Vergelijken

Veel mensen stappen naar hun huidige bank toe wanneer ze een lening willen afsluiten. Echter is dit in veel gevallen niet de voordeligste lening die ze kunnen krijgen. Rentetarieven verschillen enorm tussen de verschillende geldverstrekkers. Daarom is het handig om de verschillende aanbieders en rentes altijd met elkaar te vergelijken. Dit kan je tegenwoordig makkelijk en snel online doen op verschillende vergelijkingssites. Echter zijn dit slechts schattingen van de daadwerkelijke kosten. De echte kosten weet je natuurlijk pas wanneer je daadwerkelijk een offerte hebt aangevraagd. Wel is het vergelijken belangrijk om een goede indicatie te kunnen krijgen.

Eerder aflossen

Wanneer je geld hebt geleend, kan het zo zijn dat je naast de maandelijkse aflossing nog geld aan het sparen bent. Wanneer je extra geld op je rekening hebt staan, kan het handig zijn om te kijken of je een mogelijkheid hebt om sneller af te lossen. Bij sommige geldverstrekkers is het namelijk mogelijk om je lening sneller af te lossen. Wanneer je dit doet, zul je natuurlijk minder rente hoeven te betalen in het geheel. Echter is het wel zo dat sommige geldverstrekkers een boete geven wanneer je geld sneller aflost. Voordat je dit doet is het dus altijd belangrijk dat je goed de voorwaarden van jouw bank onderzoekt.

Over het algemeen is het natuurlijk handiger om geld te sparen in plaats van te lenen. Wanneer je echt een lening nodig hebt is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een lening die aansluit bij jouw persoonlijke wensen. Zorg er altijd voor dat je de maandelijkse lasten van een lening kunt veroorloven om verdere problemen te vermijden.