22 januari 2022
bim consultancy

5 voordelen van BIM-consultancy

BIM’men: het werkwoord is de afgelopen jaren compleet ingeburgerd in de bouwsector. Ontzettend goed nieuws, vinden de specialisten van The BIM Engineers. Er kleven namelijk vele voordelen aan deze methode. De manier van werken maakt het bouwkundige proces namelijk een stuk efficiënter. Maar hoe dan? In deze blog vertellen ze je er graag meer over.

1. Minimaliseer fouten in de vroege fase

Veel bedrijven hebben bouwplannen, maar weten niet hoe ze het BIM-proces precies moeten aanpakken. Het is dan raadzaam om BIM consultancy in te schakelen. Je voorkomt hiermee dat er in de vroege fase fouten overeind blijven staan. Immers, wanneer er één onderdeel verandert, veranderen alle relevante gegevens gelijktijdig mee. Zo voorkom je conflicten doordat de onderdelen niet langer op elkaar zijn afgestemd.

2. Voorkom dure conflicten

Een traditioneel bouwproject is vaak doorspekt van ontwerpconflicten. Wanneer er geen BIM-proces aan vooraf is gegaan, is de kans op een conflict groot. Immers, er wordt vaak gewerkt met achterhaalde informatie. En dat gaat in de papieren zitten! Door BIM in te schakelen werkt iedereen met het meest recente ontwerp.

3. Betere communicatie tussen teams

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. In veel gevallen heeft dit puur met de onderlinge communicatie te maken. Dankzij BIM Consultancy wordt er met een geïntegreerd model gewerkt. Zo zien en begrijpen de verschillende teams het ontwerp sneller en beter. Je ziet tevens dat veranderingen direct worden doorgevoerd, waardoor ook het coördineren van de verschillende onderdelen een stuk eenvoudiger wordt.

4. Alle informatie op één plek

Niets is zo vervelend als met verschillende bestanden te moeten werken. Informatie over onderwerp A vind je in deze map. Informatie over onderwerp B vind je weer compleet ergens anders. Met BIM Consultancy is dat verleden tijd. Alle informatie – van alle teamleden – wordt namelijk op één centrale plek opgeslagen. Zo hoef je nooit lang te zoeken naar de data die jij voor jouw berekeningen nodig hebt.

5. Sneller werken

Het voordeel van alle informatie op één plek: je kunt sneller werken. De verschillende afdelingen kunnen meer werk verzetten, sneller beslissingen maken en makkelijker klanten overtuigen. Dit allemaal dankzij de rijke visualisaties, waarmee je informatie op een goede manier inzichtelijk kan maken. Ook voor mensen die niet technisch onderlegd zijn.