22 januari 2022

5 manieren om een sollicitant op zijn gemak te laten voelen

Ken je dat: een sollicitant komt binnen, klamme handjes en de zenuwen spatten er vanaf? Weet jij dit ook nog, dat jij zelf solliciteerde maar zo zenuwachtig was waardoor jouw kwaliteiten werden overschaduwt door deze zenuwen? Als werkgever kunnen wij hier dé schakel in zijn om de ruwe diamant te herkennen en op haar gemak te stellen zodat zij kan gaan schitteren in dit gesprek. Hierbij 5 tips om sollicitanten op hun gemak te stellen:

1. Begin het gesprek met iets luchtigs
Duik niet direct de diepte in, maar begin met wat casual vragen. Informeer bijvoorbeeld hoelang de sollicitant heeft moeten reizen. Heb je het makkelijk kunnen vinden? Fijn dat jij zo op tijd bent! Wil je wat te drinken? Ga lekker zitten. Indien de werving van de sollicitant niet via de eigen kanalen is verlopen, maar door een studenten uitzendbureau is geregeld, is dat een mooi topic om mee te beginnen. Is het contact daar goed bevallen?

2. Vertel meer over het bedrijf
Het is fijn voor de sollicitant om een goed beeld te krijgen wat jullie uitstralen als bedrijf en waar jullie precies voor staan. De kandidaat kan dan luisteren, nadenken en haar zenuwen onder bedwang krijgen in plaats van direct te moeten presteren. Stel, uw organisatie is een uitzendbureau in Amsterdam. Vertel eens over het laatste bedrijfsfeestje of over de andere vestigingen in het land.

3. Zorg voor binding
Vertel jouw eigen verhaal, wat is jouw rol, hoe lang werk jij hier al, wat is jouw achtergrond. Door de connectie op te zoeken met de sollicitant, zorg je meteen dat er een betere band ontstaat. Een sollicitatie is tenslotte niet alleen bedoeld om eenzijdig de sollicitant te overhoren, maar ook om hem/haar te overtuigen dat jullie een goede samenwerking aan kunnen gaan.

4. Verklaar de verwachtingen meteen
Maak aan het begin al uitgebreid duidelijk welke functie eisen belangrijk zijn. Hierbij geef je alvast voorbereiding op de ‘pitch’ die de sollicitant moet gaan geven om jou te overtuigen.5. Lichaamstaal is alles
Zorg voor een open houding. Straal uit dat de kandidaat zichzelf mag zijn zodat alle kwaliteiten getoond kunnen worden. Ook onbewust stralen wij veel in onze lichaamstaal uit.